Ogród naturalistyczny w Wielkiej Nieszawce

Zajęliśmy się niebanalnym i przez to niezwykle ciekawym projektem, w którym przestrzeń wiejską mieliśmy przekształcić w nowoczesny ogród, pozostając jednocześnie wiernym naturalistycznemu charakterowi terenu, na którym ogród ma powstać.

Właściciele nieruchomości, z uwagi na jej lokalizację i charakter domu nie chcieli kolejnego ogrodu, jakich tysiące powstaje na polskich osiedlach. Dlatego też zwrócili się do naszej pracowni z nadzieją, że będziemy w stanie sprostać oczekiwaniom i powołamy do życia niezwykły projekt, który będzie odpowiadał nie tylko nowoczesnej wersji wiejskiego budynku, ale również genius loci (duchowi miejsca).

Okrągły, tradycyjny podjazd przed domem, prosty i czytelny układ szaty roślinnej, przestrzeń centralna przeznaczona na dwa okrągłe stawy i sad, po stronie północnej domu, to główne punkty w projekcie zagospodarowania nieruchomości. Znalazło się również miejsce na boisko do gry w mini koszykówkę, basen (przy samym tarasie), szklarnię i miejsce na modernistyczną rzeźbę, otoczoną kolorowym wrzosowiskiem.

Główny ciężar już w samym projekcie ogrodu uwagi przypadł na okrągły podjazd przed domem, nawiązujący do historycznych polskich założeń ogrodowych i parkowych oraz dwa stawy: większy, przy tarasie i mniejszy, po jego stronie północnej. Dla obydwu wybraliśmy najprostszą możliwą formę czyli koło i połączyliśmy je, by woda będąc stale w ruchu mogła stale przepływać przez obydwa zbiorniki. Dodatkowo zostaną one obsadzone roślinnością bagienną i szuwarową, by w sposób naturalny oczyszczać wodę.  

W zachodnim krańcu przydomowego tarasu zaplanowana została minimalistyczna niecka wodna, z której woda – dzięki różnicy poziomów dochodzącej do 60-80 cm – przelewać się będzie szeroką taflą zarówno przez zachodni i północny (lekko obniżony) brzeg do większego stawu. Mechaniczne wymuszenie ruchu wody zapewni odpowiedni dobór pomp, natomiast przelew z niecki zapewni jej natlenianie.

Wnętrze ogrodu, z uwagi na jego powierzchnię, blisko 4500 m2, i formę zdecydowaliśmy pozostawić otwarte. Kompozycję roślinną skupiliśmy na ścianie północnej i południowej terenu. Ścianę zachodnią chcieliśmy natomiast uczynić bardziej otwartą na piękny widok sąsiednich pól i łąk. Bardziej intensywne nasadzenia pojawią się jeszcze w obrębie podjazdu, we frontowej, reprezentacyjnej części ogrodu, witającej gości.

Podjazd, podobnie jak w czasach świetności zabytkowych założeń ogrodowych, wykonany zostanie z kostki granitowej, zaś strefy związane z podjazdem z uszlachetnionej kostki betonowej. We wnętrzu podjazdu znajdzie się kratka trawnikowa wypełniona docelowo trawnikiem. W punkcie centralnym natomiast pojawi się rzeźba świetlna złożona z cylindrycznych opraw różnej wysokości od 40 do 170 cm.

Ten ostatni element wyposażenia z całą pewnością podkreślać będzie niezwykły charakter przestrzeni ogrodu naturalistycznego w Wielkiej Nieszawce.

 

Copyright by © 2015 ARLAN Architekci Krajobrazu / Architektura Krajobrazu / Landscape architecture / ARLAN Design

Projektowanie ogrodów / Projektowanie parków zabytkowych / Projektowanie przestrzeni publicznych / Projektowanie przestrzeni komercyjnych

Galeria

Jeśli masz pytania dotyczące naszej oferty i usług zadzwoń: 510 200 110 lub napisz: arlan@arlan.pl;
Możesz też poznać pełen profil usług i produktów ARLAN Architekci Krajobrazu klikając w ekran lub ikonę z OFERTĄ 2016.
© 2014-2016 Arlan Design. Wszelkie prawa zastrzeżone.