Zespół pałacowo - parkowy w Przydatkach

Pojezierze Brodnickie jest szczególnie uroczym obszarem, cieszącym się coraz większym zainteresowaniem nie tylko jako atrakcja turystyczna, ale również jako przestrzeń życia na codzień.

Doskonałym przykładem jak pięknie można mieszkać w okolicach Brodnicy jest zespół pałacowo-parkowy w Przydatkach. Po ponad 10 latach szczegółowej rewaloryzacji parku i wykonanych z najwyższą starannością pracach restauracyjnych pałacu dzisiaj obiekt wygląda tak, jak za czasów własnej świetności.

Ponieważ proces rewaloryzacji parku nadzorowany był od samego początku przez naszą firmę – Inwestor zlecił nam nadzór pełno-profilowy – możemy teraz pochwalić się ostatecznym efektem prac.

Zlecenie otrzymaliśmy w 1998 roku, tuż po zakupie dawnego majątku ziemskiego przez naszego Klienta (obecnego właściciela). Pierwsze wizyty w parku były przedzieraniem się przez gęsto porastające cały obszar dzikie pędy przerośniętych krzewów. Momentami trudno było zorientować się w której części parku jesteśmy, choć całe założenie ma nieco ponad 3,2 ha. W ciągu wielu lat bez żadnego zainteresowania się zespołem ze strony lokalnych władz, zarówno park jak i budynek pałacu bardzo mocno odczuły dewastację powodowaną przez ubożejących mieszkańców wsi i naturalne niszczenie powodowane upływem czasu. Z parku zniknęło wiele drzew, w tym również gatunkowo cennych, a drewniana konstrukcja stropów i schodów wewnętrznych w pałacu nie nadawała się do restauracji. Wszystkie elementy konstrukcyjne budynku musiały być nowe, podobnie jak stolarka okienna. Właściwie w odniesieniu do obu przestrzeni: zabudowanej (zabytkowego pałacu i budynku spichrza) i niezabudowanej (parku i dawnego dziedzińca gospodarczego) można było powiedzieć, że w tamtym czasie były w ruinie. Odbudowa tego założenia od samego początku prognozowana była na co najmniej 5 lat. Fakt, że cały proces ciągnął się jeszcze kolejne 2-3 lata dłużej uzmysławia jak głęboką interwencję trzeba było przeprowadzić.

Projekt rewaloryzacji zabytkowego parku o powierzchni 1,7 ha wykonaliśmy w niecały rok. Po złożeniu kompletnej dokumentacji projektowej (najpierw projektu gospodarki drzewostanem, później koncepcji rewaloryzacji parku i w końcu projektu technicznego rewaloryzacji parku,) do uzgodnienia u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków (wkz) w Toruniu i uzyskaniu uzgodnienia, złożyliśmy formalny wniosek o wydanie decyzji zezwalającej na prowadzenie prac przy obiekcie zabytkowym. Rewaloryzacja rozpoczęła się w 1999 roku i trwała do 2006 roku.

Szczególne uznania należą się dla naszego Klienta za zaangażowanie w cały proces, okazane nam zaufanie i zrozumienie dla realizacji niezbędnych zadań. Przez wszystkie te lata współpraca układa się doskonale. Nadzorowaliśmy bezpośrednio wszystkie etapy, począwszy od oczyszczenia terenu całego parku z dzikich pędów krzewów, wykonania kompleksowych specjalistycznych prac pielęgnacyjnych w zabytkowym drzewostanie (najpierw w koronach drzew, później czyszczenie dziupli w kłodach), poprzez wykonanie ręcznych zabiegów agrotechnicznych w sektorach parku, w których miał być odtworzony trawnik, aż po sadzenie wszystkich drzew i krzewów oraz odtwarzanie geometrycznych parterów ogrodowych przy samym pałacu.

W trakcie prowadzonego procesu rewaloryzacji nasz Klient zlecił na wykonanie projektu zagospodarowania historycznego dziedzińca (o powierzchni ok. 1,5 ha), położonego za pałacem (który został w międzyczasie dokupiony w myśl idei scalenia dawnego historycznego majątku). Po akceptacji naszej propozycji zagospodarowania przez Inwestora projekt został uzgodniony z wkz w Toruniu i rozpoczęty został kolejny etap prac.

Historyczna część parku - której inicjatorem był Walerian Siudowski - pochodzi z lat 90-tych XIX wieku, a założona została na bazie istniejących nasadzeń wykonanych jeszcze wcześniej - na przełomie lat 30-tych i 40-tych XUX w. Bardzo ciekawy jest układ parku, założonego na planie zbliżonym do prostokąta, a zwłaszcza układu komunikacyjnego opartego na ukośnym (w stosunku do przebiegu granic parku) „krzyżu”, oplecionego tzw. aleją obwodnicową (biegnącą blisko granic parku, po całym jego obwodzie). Park dzieli na dwie części pięknie łagodnie poprowadzona w wąwozie aleja wjazdowa prowadząca na okrągły podjazd usytuowany dość nietypowo, bo przy bocznej elewacji pałacu, gdzie znajduje się również główne wejście.

Park w Przydatkach jest parkiem o ciekawym, odmiennym od typowych założeń krajobrazowych klimacie. Z pewnością zaskakiwać mogą rzadko spotykane rozwiązania przestrzenne, w tym krzyżowy układ alei spacerowych, lokalizacja okrągłego podjazdu oraz nowe zagospodarowanie dziedzińca gospodarczego ale jest to absolutny atut tego założenia. Położenie parku, rzeźba terenu, układ komunikacyjny, usytuowanie pałacu - wszystko to tworzy znakomity efekt harmonii i przestrzennego ładu.

Patrząc na park, spacerując po nim, odczuwa się prawdziwy urok historycznego zespołu pałacowo-parkowego. Tym bardziej, że cały obiekt utrzymany jest we wzorowym, doskonałym stanie, co jest efektem ogromnego zaangażowania właściciela.

Dla nas – jako projektantów i prowadzących nadzór nad całym procesem - jest to satysfakcja z dzisiejszego efektu, na który pracowaliśmy przez kilka lat.

Najważniejsze jest jednak uznanie Inwestora oraz wysoka ocena wyrażona przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Toruniu.


Copyright by © ARLAN Architekci Krajobrazu

Galeria

Jeśli masz pytania dotyczące naszej oferty i usług zadzwoń: 510 200 110 lub napisz: arlan@arlan.pl;
Możesz też poznać pełen profil usług i produktów ARLAN Architekci Krajobrazu klikając w ekran lub ikonę z OFERTĄ 2016.
© 2014-2016 Arlan Design. Wszelkie prawa zastrzeżone.